Membrii organizației PNL Carei și reprezentanții TNL l-au comemorat pe Dr Vasile Lucaciu la bustul omagial din fata școlii din municipiu care ii poarta numele

Astăzi, 29.11.2020, membrii organizației PNL Carei, precum și reprezentanții TNL l-au comemorat pe pr. Dr. Vasile Lucaciu la bustul omagial din fața școlii care îi poartă numele. La 98 de ani de la moartea sa spiritul lui Lucaciu este la fel de viu și un model mereu actual pentru tânăra generație.
Născut la Apa, județul Satu Mare, în 21 ianuarie 1852, și-a dedicat întreaga viață interesului național, ducând renumele poporului român, al ardelenilor în special, până în îndepărtata Americă. A fost demn reprezentant al Ardealului în Paris unde a militat pentru recunoașterea Unirii de la Alba Iulia. Referitor la acest moment, Octavian Goga notează în amintirile sale: „O ceată de diplomați străini priveau cu admirație făptura lui care era cea mai perfectă legitimație a descendenței noastre și când un American l-a întrebat dacă Ardealul gândește la fel cu noi, părintele Lucaciu i-a răspuns cu o demnitate calmă: Fiți liniștit, domnul meu, acolo unde sunt eu, acolo bate inima Ardealului !”…
Ultimii ani din viață și-I petrece la Satu Mare, unde îi va fi un bun prieten mult mai tânărul professor de elină, Aurel Coza, directorul Liceului de băieți din Carei, precursorul Școlii Gimnaziale Vasile Lucaciu”. În 1921, acest liceu va lua numele ilustrului patriot roman Vasile Lucaciu, la propunerea tânărului director Aurel Coza.
În 29 noiembrie 1922, Vasile Lucaciu trece în veșnicie, iar elevii liceului care i-a purtat numele încă din timpul vieții vor așeza o placă de marmură neagră pe cavoul din biserica din Șișești, unde este înmormântat. Pe placă a fost inscripționat următorul text: „Supt această lespede smerită odihnește înflăcăratul apostol și tribun, prin care geniul românesc și-a purtat făclia redeșteptării și întregirii, părintele Vasile Lucaciu. Cum tu pururi ai fost treaz pentru nevoile neamului, drept recunoștință îți făgăduim că vei trăi vecinic, îndeosebi în sufletul nostru al generațiilor care ne creștem în școala patronată de tine. Liceul „Vasile Lucaciu” din Carei-Sălaj care îți închină acest monument admirându-ți lupta și slăvindu-ți viața bine închegată în fapte mărețe. Dormi în pace tu care ești al tuturor !”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.