Guvernul României nu da doi bani pe urmașii persoanelor persecutate in 1940. Plățile sunt amânate pentru al doilea an consecutiv

Potrivit informațiilor PresaSM romanii din județul Satu Mare , mai au de așteptat pentru drepturile financiare care li se cuvin copiilor persoanelor persecutate de către regimurile instaurate in România in anul 1940.

Vorbim despre mii de români din județul Satu Mare care au fost amânați la plată pentru al doilea an consecutiv. Aceștia intenționează să cheme statul român în judecată pentru a-l obliga să respecte legea.

Adrian Cozma, deputatul PNL de Satu Mare, a formulat o întrebare adresată Guvernului României prin care solicită ”Clarificări privind prorogarea acordării drepturilor financiare pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) şi g) din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru copiii prevăzuţi la art.31 alin. (1)”

Redăm mai jos textul solicitării:

”Potrivit prevederilor art.1 alin. (1) lit. c) şi g) și ale art.31 alin. (1) Ordonanţa nr. 105 din 30 august 1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, copiii persoanele persecutate au dreptul la o indemnizație lunară. Din păcate, prin art.XXI Ordonanţa de urgenţă nr.168 din 8 decembrie 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative drepturile acestor persoane au fost prorogate până la data de 1 ianuarie 2024.

Deși potrivit art.1 alin.(5) din Constituția României, ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”, la elaborarea bugetului de stat pentru anul 2023 nu s-a avut în vedere respectarea prevederilor Ordonanţei nr. 105 din 30 august 1999, aspect prevăzut și de Legea nr.500/2002 privind finanțele publice. Având în vedere aspectele prezentate mai sus, vă solicit, domnule ministru al finanțelor, domnule ministru al muncii și solidarității sociale, să aduceți următoarele precizări:

  • Care sunt motivele care au condus la prorogarea termenelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei nr.105/1999 pentru copiii persoanelor deportate/persecutate/refugiate?
  • Care este numărul total al persoanelor beneficiare ale art.31 alin. (1) din Ordonanţa nr.105/1999 și care ar fi fost impactul bugetar al acordării acestor indemnizații pentru anul 2022?
  • În condițiile în care drepturile au fost prorogate până la data de 1 ianu 2024, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să identificați resurse financiare pentru plata acestor indemnizații începând cu anul viitor sau la elaborarea viitorului buget vom avea parte de o nouă prorogare?”
    Sursa aici
  • Foto: PresaSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.